Entrevista a Fran Ferri: “La visibilitat és el primer pas en la lluita per la igualtat”

Treballant amb els joves, pels joves

QM: Com es treballa per defensar els drets de les persones LGTB quan la majoria absoluta a les Corts la té un partit conservador?

FF: No tenim que decaure mai. El cas és buscar les escletxes que hi ha per fer endavant propostes. El 17 de maig, presentàrem una proposta de declaració institucional per a visualitzar el fet que encara hi haja LGTB-fòbia. L’any passat ja vaig presentar una proposta semblant, recolzada per tots els partits de la oposició, però del Partit Popular no vam rebre resposta. Enguany ho tornem a intentar.

QM: De quins punts constava aquesta declaració?

FF: Els punts d’aquesta declaració institucional eren, primer, que el dia 17 de maig o el dia de l’Orgull Gai es penjara la bandera LGTB al Parlament, pel fet de visualitzar que la lluita LGTB encara està pendent en molts aspectes. No dic que el·liminen una de les tres banderes que per llei han d’estar, només que d’alguna manera es visualitze.

També demanàvem que es fera una reparació històrica, no econòmica, a les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals que van patir la persecució després de la Guerra Civil Espanyola. Es tracta d’un assumpte de memòria històrica, i ja sabem que el poble que no coneix la seva història està condemnat a repetir-la.

Enguany, i com que la FELGTB ha tret un informe sobre l’assetjament escolar als joves LGTB, demanarem a la Conselleria que pose en marxa un pla de diversitat sexual en les aules que atenga totes aquestes realitats.

IMG_8930

QM: Per què consideres que és important incidir en la LGTB-fòbia que afecta als joves?

FF: Els joves són la part més feble, els que més pateixen l’assetjament a les aules i la discriminació, sobretot a les zones rurals. En tots el pobles, sempre existeix el ‘mariquita del poble’, que és aquell amb el qual tots es claven, li fan bullying… Aquesta manca de respecte prové de la educació que se’ns dóna. A les escoles, el tema de diversitat afectiva i sexual no està als currículums com deuria. Es va intentar introduir amb l’assignatura d’Educació per la Ciutadania, que es va eliminar després. I en el cas de l’educació sexual, la Generalitat ha triat la doctrina catòlica, apostòlica i romana que ha dictat el bisbe de València. Si tenim aquest tipus de polítiques, és molt difícil revertir la situació.

QM: Quines serien les mesures que s’haurien de dur a terme a les escoles per tal d’eradicar la LGTB-fòbia?

cartelEducar

FF: Hi ha molta gent que està treballant en aquest tema, i les propostes de Compromís en aquest sentit són los que fa la FELGTB. Es deu canviar el currículum i la manera d’ensenyar als alumnes per a que des de ben menuts sàpiguen que hi ha una diversitat sexual. No és el mateix dir a un xiquet que les parelles estan formades per home i per dona, que dir-li que poden estar formades per persones del mateix sexe. Tampoc és el mateix fer la típica broma a un xiquet preguntant-li si té novieta, que dient-li si té parella, perquè així ja no el fiques en el marc conceptual de que els xiquets han de tindre novia. S’ha de tindre cura amb el llenguatge, potser fent una formació específica als professors perquè sàpiguen com poden dirigir-se als seus alumnes per atendre aquesta diversitat afectiva i sexual. També es deuen implantar protocols específics per la comunitat LGTB quan hi ha casos d’assetjament escolar.

QM: I què respondries si un diputat d’un altre partit et diu que educar en la diversitat afectiva i sexual a l’escola és adoctrinament?

FF: Bé, això seria com dir que mostrar en l’escola que la gent es fa major i es mor és adoctrinament. Seria com dir que una cosa que és natural i que està succeint i no es pot evitar és adoctrinament. Parlar de que existeixen lesbianes o gais és contar una realitat. És més clar que l’aigua.

Llegir més

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s